Something We Made (Soko Kita Digawe)

untung-aboutme

Hallo allemaal, hier het verhaal over het ontstaan van het nummer en titelsong “Something we made (Soko Kita Digawe)”

Nu moet ik wel eerst aan jullie wat bekennen. Voordat ik in nov. 2016 mijn nummers liet horen aan Sacha, heb ik nachten wakker gelegen van de gamelan melodieƫn, baslijnen en ritmes met kendang trommels, die door mijn hoofd speelden.
(Ik dacht dat ik gek werd šŸ˜‰ )

Toen ik dit aan Sacha vertelde hebben we zo gelachen, want aan wie ga je zoiets vertellen, hahaha !
Gelukkig heb ik Sacha, hihihihi!

Enfin…We begonnen met een gamelan melodie intro op de Bonang, waarvoor we eerst in de toonloadders zijn gedoken, een hele studie op zich, maar dat kun je lezen in mijn blog over de visie van UNTUNG en het verweven van de Indonesische Gamelan met de westerse invloeden als funk, rock, latin en jazz.

Na de melodie geschreven te hebben met de Bonang begonnen we met de lichte percussie de tjing-tjing, met daar boven op de kendangtrommels zodat we een goede basisgroove hadden. Toen wilde we een baslijn en intro maken met de invloeden van pastorius en de sound en feel die Henry (Bedjo) altijd had.

Het leek net alsof Henry er nog was en het bij wijze van spreken zelf had ingespeeld. Toen gingen we verder met de groove van de drums die in eerste instantie simpel lijkt, maar verweven moest worden met de Kendang trommels, zodat de drums en percussie in dezelfde flow bleven. De basis van het couplet en refrein stond en wat een kippevel kreeg ik, te gek dacht ik…maar we waren er nog niet…we miste nog iets met een overgang en een refrein maar we gingen er toen niet op door, maar terug naar huis in de nacht, dacht ik de hele tijd aan het eerste gedeelte van het nummer.

Een weekje later, de groove van de drums zat me niet lekker, het moest een andere opvatting worden. Toen hebben we de drums veranderd en het resultaat was dat het precies klonk zoals ik het in mijn hoofd hoorde. (Niet dat ik gek ben ofzo šŸ˜‰ )

Ondertussen hadden we dit nummer even in de koelkast gezet en waren we met de een andere nummers bezig, De dinsdag daarop, weer naar de studio, de week was snel gegaan. Eerst een bak koffie, vaste prik bij Sacha eerst koffie… en we zouden weer verder gaan aan dit nummer. Sacha had toen het idee om de 2 stukken samen te brengen in het nummer. Dus even lekker met een bakkie koffie en luisteren naar wat Sacha van plan was.Ā Hey UNTUNG ! zegtie , je moet straks maar ff eerst luisteren naar dat gamelan nummer en dan gaan we dat meteen aanpassen. We hebben dat idee uitgwerkt en van 2 songs die we opgenomen hadden, 1 song gemaakt. Is dat geniaal of geniaal, en het klinkt nog goed ook, wat was ik blij!Ā Met dank aan Sacha natuurlijk , want zo is het wel ontstaan. De week daarop melodieĆ«n uitgewerkt die erbij moet gaan passen, teksten weer aanpassen en het lukte maar niet. Toen uiteindelijk de vocal guide ingezongen…

Na een lange tijd zoeken en toen kwam het nummer eindelijk tot de sound en sfeer die we zochten. “Something We Made” vertegenwoordigt de verweving van de indonesische gamelan en de westerse sound van funk, rock, jazz en latin, hetgeen waar UNTUNG voor staat! “Something We Made” was geboren enĀ ik wist ook gelijk dat dit nummer de titelsongĀ  van het album moest zijn. Fantastisch !

Dit nummer gaat over dingen die je opbouwd hebt. Dingen die je samen opgebouwd hebt met liefde, en in de liefde gaat het net zo, iets met liefde opbouwen en dan stoppen of doorgaan, maar niet proberen forceren, dit kan zo toch niet?

Vandaar dit nummer die qua tekst gaat over de dingen die je samen opbouwt, meemaakt en doormaakt.

Gr. salam sampeh UNTUNG.

 

Share:

Leave a Reply

Ā© Copyright 2017 - 2017 | Webdesign by Exalted ICT | All Rights Reserved